Kampen om världens högsta byggnad fortsätter – en skyskrapa i den saudiska huvudstaden Riyadh kan bli två kilometer hög

    13 december 2022, kl 18.30

    Saudiarabien överväger planer på en två kilometer hög skyskrapa som en del av en stor planerad satsning norr om huvudstaden Riyadh, skriver Middle East Business Intelligence. Den föreslagna byggnaden kommer att vara mer än dubbelt så högt som världens just nu högsta hus – Dubais Burj Khalifa, som bara är 828 meter högt.

    Entreprenörer insatta i byggprocessen som krävs säger att, beroende på den slutliga designen, kan den nu planerade skyskrapan kosta 50 miljarder kronor att bygga. En designtävling, med en deltagaravgift på tio miljoner kronor, pågår för det rekordstora tornet, enligt flera källor nära tävlingen.

    Källorna säger vidare att åtta företag har bjudits in att delta i tävlingen. De inblandade företagen inkluderar några av världens ledande namn inom arkitektur, som valts ut baserat på deras erfarenhet av att arbeta med andra megahöga torn och ikoniska byggnader runt om i världen.

    För Burj Khalifa i Dubai var kostnaden för tornet motiverad då det ökade markvärdena i det omgivande distriktet. För övrigt planeras en utbyggnad av Riyadhs flygplats, som ska täcka en yta av 57 kvadratkilometer.

     

     

    Fler notiser