Nya Zeeland antar världens tuffaste tobakslag – den som är 14 år gammal kommer aldrig någonsin att få köpa cigaretter

    13 december 2022, kl 13.00

    ”Vi vill se till att ungdomar aldrig börjar röka, så vi gör det straffbart att sälja eller leverera tobaksprodukter som röks till nya ungdomskullar. Personer som är 14 år när lagen träder i kraft kommer aldrig att kunna köpa tobak lagligt”, sa landets biträdande hälsominister Ayesha Verrall i dag.

    Lagen åtföljs av en rad andra åtgärder för att göra rökning mindre prisvärd och tillgänglig. Den lagliga mängden nikotin i tobaksprodukter minskas dramatiskt, och får endast säljas genom särskilda tobaksbutiker, inte i små kiosker eller på stormarknader, skriver The Guardian.

    Antalet butiker som får sälja cigaretter reduceras till en tiondel av de nuvarande nivåerna – från 6 000 till bara 600 i hela landet. Lagarna träder i kraft 2023, när Nya Zeeland försöker nå sitt mål att göra landet ”rökfritt” till 2025. Försäljningen av e-cigaretter påverkas inte.

    Antalet personer som röker dagligen har sjunkit till 8 procent, en minskning från 9,4 procent förra året, vilket är de lägsta siffrorna sedan registreringarna började. Motsvarande siffra för Sverige var 6 procent 2021, enligt Folkhälsomyndigheten.

     

     

    Fler notiser