Brittisk polis råkar ta miste på en skulptur och en död kvinna – bryter sig in i galleriet Banksys tidigare agent driver

  12 december 2022, kl 15.45

  Konstverket Kristina (2022) fick mer uppmärksamhet än någonsin tidigare, när polisen i London larmades om att det satt en död kvinna inne på ett galleri som stängt för dagen. De bröt sig in i galleriet Laz Emporium, som för övrigt drivs av Banksys tidigare agent Steve Lazarides. Poliserna upptäckte snart att det var en docka, inget annat.

  ”[Gallerimedarbetaren] Hannah [Blakemore], som arbetade i galleriet den dagen, hade precis låst och gått upp för att göra en kopp te”, sa Lazarides i ett uttalande. ”Hon kom ner och såg dörren ute på trottoaren, samt två förvirrade poliser”, skriver Artnet News.

  Poliserna berättade för henne att ”någon rapporterade att kvinnan här inte rört sig de senaste två timmarna” och att poliserna antog att figuren fått ”en hjärtattack eller att hon överdoserat”.

  Skulpturen har överraskat folk tidigare. När verket dök upp på Londons konst- och designmässa Decorex i oktober tillkallades sjukvårdare, enligt Blakemore. Du som själv vill se ”Kristina” har till och med den 23 december på dig. För 200 000 kronor blir det en fin julklapp, men kanske litet svårt att få med på flyget.

   

   

  Fler notiser