Eva Kaili, en av EU-parlamentets vice ordföranden, grips av belgisk polis, misstänks för mutbrott – prisar Qatar för VM

    11 december 2022, kl 14.15

    I fredags arresterades den grekiska parlamentsledamoten Eva Kaili, tillsammans med fyra andra, enligt AFP. Åklagarna identifierade inte de fyra, mer än att en var en tidigare ledamot av EU-parlamentet, senare identifierad som Italiens Pier-Antonio Panzeri. De två andra var antingen italienska medborgare eller kom ursprungligen från Italien, säger en källa till AFP.

    I räderna hittades bland annat över sex miljoner kronor i kontanter. Insatsen gjordes efter misstankar om att ”ett land i Persiska viken” försökte påverka det ekonomiska och politiska beslutsfattandet i EU-parlamentet ”genom att betala stora summor pengar eller erbjuda stora gåvor till tredje part med en viktig politisk och/eller strategisk position inom EU-parlamentet”, säger åklagarna.

    Kaili hyllade Qatar i EU-parlamentet förra månaden, och sa att fotbolls-VM där är ”bevis, faktiskt, på hur idrottsdiplomati kan åstadkomma en historisk omvandling av ett land med reformer som inspirerade arabvärlden.”

    En regeringstjänsteman i Qatar sa till AFP: ”Alla påståenden om tjänstefel från staten Qatar är fullständigt felaktiga.”

     

     

    Fler notiser