Penna och papper är det som står till buds om tågen stannar – Trafikverkets egna anställda är oroade för vad som händer

    10 december 2022, kl 19.30

    Visst är det spännande? Trots alla larm ska Trafikverkets nya system för tågplanering lanseras vid midnatt natten mot söndag. Generaldirektören Roberto Maiorana har sagt att han känner sig trygg, men ute på tågledningscentralerna är de anställda oroliga.

    ”Det är inte färdigt”, säger trafikledare Anders Kemi till SVT Nyheter. ”Det finns en väldigt stor oro, främst bland den operativa personalen som ska ta hand om tågen, och få det här att fungera till helgen.”

    Tågbolagen är mycket kritiska och säger att det nya systemet, en investering på en miljard kronor, är för dåligt testat. De varnar för ett rejält tågkaos, som kan sträcka sig över jul- och nyårshelgen. Det skulle inte bara drabba frusna, luttrade resenärer, men också godstrafiken. ”Det är en spänd förväntan inför helgen”, säger Thomas Andersson, enhetschef på Trafikverket.

    På flera trafikledningscentraler har man bunkrat upp med papper, pennor, pennvässare och kautschukar som ett stöd till det nya systemet. ”När man jobbar med papper och penna ritar man förändringarna. Om ett tåg blir sent, så får man rita om”, avslutar Kemi.

     

     

    Fler notiser