Alla sydkoreaner blir ett eller två år yngre när ålderdomligt system monteras ner – nio månader i livmodern räknas inte

  10 december 2022, kl 09.32

  Den som föds i Sydkorea är automatiskt ett år gammal, och fyller två år den första januari, en ovanlig och allt mer impopulär sed i landet. Det finns dessutom ett separat system för att beräkna åldern på män som gör militärtjänst, och den lagliga åldern för att få dricka alkohol och röka.

  Traditionen har väckt kritik från politiker som tror att Sydkorea halkar efter. Presidenten har också kritiserat de många metoderna för att beräkna åldrar som ett tapp på resurser, meddelar The Guardian. Men förvirringen upphör i juni, när landet anammar internationell standard.

  Systemets ursprung är oklart. En teori är att fylla ett år vid födseln tar hänsyn till den tid som spenderas i livmodern, där nio månader avrundads till tolv. Andra kopplar det till ett gammalt asiatiskt numeriskt system som inte hade begreppet noll.

  Varför ett år läggs till just den 1 januari är mer komplicerat. Experter säger att tidiga koreaner fyllde år inom den kinesiska 60-åriga kalendercykeln. När det inte fanns vanliga kalendrar ignorerade man födelsedagen, och lade istället till ett helt år den första dagen i månkalendern.

   

   

  Fler notiser