Flera kanadensiska barn slutade sova, äta och duscha för att istället spela Fortnite – föräldrarna stämmer spelföretaget

  9 december 2022, kl 13.40

  En domare i Högsta domstolen i Québec, Kanada, har nu godkänt en grupptalan mot Epic Games, utvecklarna av det populära tv-spelet Fortnite, meddelar den kanadensiska nyhetssajten CBC. Tre föräldrar lämnade in stämningen 2019, som hävdade att Fortnite var designat för att göra spelarna, många av dem barn, beroende av spelet.

  Barnen slutade mer eller mindre att sova, åt inte, duschade ytterst sällan och umgicks inte längre med sina kamrater. Ett av barnen, som spelade över 7 700 timmar på mindre än två år, diagnostiserades som spelberoende, något som WHO erkände som en sjukdom 2018.

  Barnen spenderade också stora summor på V-Bucks, en valuta i spelet som användare köper med riktiga pengar, med vilken man betalar föremål i spelet. De saknar praktisk funktion, och är mer dekorativa tillbehör. Ett av barnen lade 60 000 kronor på snyggare vapen.

  Epic Games har hävdat att tv-spelsberoende inte är en erkänd psykologisk störning. Totalt spelar mer än 350 miljoner personer Fortnite, som uppges ha dragit in mer än 90 miljarder kronor till sina ägare. Kinesiska Tencent äger över 40 procent av bolaget.

   

   

  Fler notiser