Dominikanska deportationer av tusentals haitiska migranter till Haiti grundar sig i en växande rädsla för gängvåld

  9 december 2022, kl 09.21

  Det räcker med att man ser ut som en haitier för att skickas till Haiti, när tusentals haitiska migranter deporteras till ett land som präglas av dödligt gängvåld och instabilitet. Tvångsförflyttningarna har eskalerat den här månaden, säger rättighetsgrupper som manar till återhållsamhet.

  En halv miljon haitier bor för närvarande i Dominikanska republiken; många av dem arbetar i jordbruk samt inom bygg- och tjänstesektorn. Även om den dominikanska ekonomin fortfarande är beroende av haitisk arbetskraft, så finns det en långvarig rädsla för haitisering av samhället, säger den amerikanske professorn Georges Fouron till Al-Jazīra.

  Haiti har upplevt månader av eskalerande gängvåld efter mordet på president Jovenel Moïse 2021. Den politiska processen är förlamad, de flesta statliga institutioner fungerar inte och osäkerhet plågar nästan alla aspekter av det dagliga livet, särskilt i huvudstaden Port-au-Prince.

  ”Det finns inget sätt [de deporterade] kan överleva i Haiti”, säger Fouron. De som utvisas har inget annat val än att återvända till Dominikanska republiken, med risk för att åter utvisas.

   

   

  Fler notiser