Brittisk studie visar att fotbollsspelare nickar bort delar av hjärnhälsan – får det svårare än andra när de blir gamla

  9 december 2022, kl 16.00

  Professionella fotbollsspelare är mer benägna att ha sämre hjärnhälsa efter att de fyllt 65, jämfört med den allmänna befolkningen, enligt banbrytande ny forskning. Den brittiska studien jämförde 75 tidigare manliga professionella fotbollsspelare med icke-fotbollsspelare, och fann att fotbollsspelarnas hjärnhälsa vanligtvis fortfarande var okej i 40-årsåldern.

  Men vid 65 års ålder presterade de sämre när de bedömdes på tester för reaktionstid, tankeförmåga och rumslig navigering, vilket forskarna säger är effekterna av att upprepade gånger nicka fotbollar, vilket påverkar hjärnan.

  ”Vi vet att när huvudet kommer i kontakt med ett annat föremål, till exempel en boll eller knytnäve, så skvalpar hjärnan till inuti kraniet”, säger läkaren Michael Grey till The Guardian. ”Det orsakar inte hjärnskakning, men det blir skador på de underliggande strukturerna i hjärnan.”

  Enligt Grey är träningen i samband med att spela fotboll bra för hjärnan, men de ackumulerade negativa effekterna av kontaktsport visar sig senare i livet. Nu vill han utöka sin forskning till kvinnor, samt amatör- och fritidsidrottare.

   

   

  Fler notiser