Det är offrets pappa som utför den första offentliga avrättningen sedan talibanerna tog över Afghanistan förra året

  8 december 2022, kl 15.30

  I går sa talibanernas talesman Zabihullah Mujahid att de avrättat en man dömd för mord; den första officiellt bekräftade offentliga avrättningen sedan de tog över landet 2021. Den tillförordnade inrikesministern, Sirajuddin Haqqani, var bland de mer än ett dussin höga talibantjänstemän som närvarade vid avrättningen.

  Avrättningen utfördes av offrets pappa som sköt mannen tre gånger, tillade Mujahid i ett senare uttalande som The Guardian uppmärksammat. Avrättningen kom efter att landets högsta domstol meddelat att män och kvinnor dömda för rån och äktenskapsbrott piskats offentligt i flera provinser de senaste veckorna.

  De utmätta straffen ses som en möjlig återgång till sedvänjor som var vanliga under talibanernas hårda styre på 1990-talet. En talesperson för FN:s kontor för mänskliga rättigheter uppmanade förra månaden talibanernas myndigheter att omedelbart stoppa offentliga piskningar.

  Talibanernas högste andliga ledare, Haibatullah Akhundzada, säger att straffen utförs i enlighet med sharialagstiftningen. Förutom offentliga piskningar användes tidigare också stening till döds som straff.

   

   

  Fler notiser