I dag kom domen – det är fel av Transportarbetareförbundet att utesluta SD-politikern Mats Fredlund i Kiruna ur facket

  8 december 2022, kl 13.15

  Lastbilschauffören Mats Fredlund sitter i kommunfullmäktige för SD i Kiruna; Transport uteslöt honom tidigare som medlem i facket på grund av partitillhörigheten. De menade att ett aktivt medlemskap i SD stred mot förbundets mål om en ”samhällsutveckling på grundval av alla människors lika värde”.

  Fredlund tog strid, och tingsrätten ogiltigförklarade uteslutningen tidigare i år. Transport överklagade till hovrätten, och i dag kom domen. ”Hovrätten har vid en tolkning av förbundets stadgar funnit att beslutet om uteslutning inte haft stöd i stadgarna. Hovrätten har därför fastställt tingsrättens dom”, säger hovrättsrådet Elisabet Brunlid.

  Hovrätten anser att varken domstolsprövningen i sig, eller tolkningen av förbundets stadgar, har inneburit en begränsning av föreningsfriheten. ”Det är en mänsklig rättighet ansluta sig till ett fackförbund. De leker med medlemmarnas pengar”, säger Mats Fredlund till SVT Nyheter.

  Transport ska nu betala Fredlund för hans rättegångskostnader på 222 949 kronor. Flera LO-förbund tillåter för övrigt inte aktiva sverigedemokrater att ha fackliga förtroendeuppdrag.

   

   

  Fler notiser