De första mynten med Charles III av Storbritannien släpps i dag – kan en ny generation numismatiker börja växa fram?

  8 december 2022, kl 15.30

  Just i dag gör de första mynten med kung Charles III entré på Storbritanniens 9 452 postkontor, innan de så småningom skramlar runt i fickan som alla andra mynt. Kungens porträtt pryder det nya femtio pence-myntet, som sedan 1969 är åttkantigt för att undvika att regenten får hål i huvudet. Formen gör det enkelt att skilja mynten från andra valörer.

  Som traditionen påbjuder är kungens porträtt vänt åt vänster; kvinnliga regenters porträtt är vända åt höger. Baksidan pryds med emblem för kungarikets fyra nationer; en ros (England), en tistel (Skottland), ett klöverblad (Irland) och en purjolök (Wales).

  Det finns för närvarande 27 miljarder mynt i omlopp i Storbritannien som bär bilden av drottning Elizabeth II. Dessa ersätts i takt med att de blir skadade eller slitna. Så småningom kommer 4,9 miljoner av det nya myntet att cirkulera, skriver The Guardian.

  Nu hoppas det brittiska myntverket, The Royal Mint, att en ny generation myntsamlare ska växa fram. Det finns också ett minnesmynt med valören fem pund som pryds av den nya monarken; på baksidan ser man den tidigare drottningen Elizabeth II.

   

   

  Fler notiser