Mutskandal i Tokyo inför sommar-OS förra året hotar Sapporos chanser att vara värd för vinter-OS 2030

  7 december 2022, kl 19.45

  Inte mer än ett år efter att OS i Tokyo hölls hotar en mutskandal sätta p för Sapporos strävan att vara värd för vinter-OS om åtta år. Haruyuki Takahashi, en tidigare chef för OS i Tokyo, åtalades förra månaden för fjärde gången för korruption, tillsammans med vd:n för Japans största reklambyrå, Dentsu.

  Takahashi, som tros ha haft en nyckelroll i valet av sponsorer inför OS förra året, misstänks för att ha tagit emot mutor i utbyte för att ha hjälpt företag att bli officiella sponsorer. Han kan ha fått så mycket som 138 miljoner kronor från fem företag. Takahashi förnekar anklagelserna. Totalt har 15 personer åtalats för skandalen, meddelar The Guardian.

  Dentsu var avgörande för att hjälpa Tokyo att vinna 2020-spelen, och säkrade sedan inhemsk sponsring värd 26 miljarder kronor, ett nytt rekord och tre gånger så mycket insamlade pengar som London 2012, den tidigare rekordinnehavaren.

  Sapporo var senast värd för vinter-OS 1972, men efter mutskandalen kan det mycket väl bli den enda rivalen, Salt Lake City, som får arrangera tävlingarna. Vancouver har tackat nej, då Kanadas regering sa ifrån.

   

   

  Fler notiser