Efter tre år med pandemin i Kina luckras till slut de hårda restriktionerna upp – vaccinering av äldre ska påskyndas

  7 december 2022, kl 16.45

  I dag tillkännagav Kina en rikstäckande uppmjukning av landets hårda covid-restriktioner, tre år in i pandemin och långt efter att resten av världen till stor del lärt sig att leva med viruset. Ekonomin har drabbats hårt, och sällsynta protester har riktats mot det regerande kommunistpartiet.

  Nedstängningar, en stor källa till allmän ilska, begränsas så långt det är möjligt, och myndigheterna måste öppna upp områden som inte visar några positiva fall efter fem dagar. Personer med milda symptom kan isolera sig hemma, istället för på centraliserade statliga anläggningar. Vaccinering av Kinas äldre ska påskyndas.

  ”Det är på tiden att öppna upp, det har gått tre år redan, vi borde öppna upp helt”, sa en invånare i Peking, som bad att få vara anonym, till AFP. ”Människor behöver arbeta och äta, du kan inte bara säga åt folk att inte lämna sina hem längre.”

  Däremot är hälsovården dåligt förberett för en förväntad våg av infektioner. Resor ska fortsatt begränsas, och omfattande tester fortsätter tills antalet sjukdomsfall har minskat. Analytiker säger att landets BNP återhämtar sig nästa år.

   

   

  Fler notiser