Föräldrar i Nya Zeeland förvägrar sitt barn transfusion med ”vaccinerat blod” – hälso- och sjukvården får förmyndarskap

  7 december 2022, kl 18.30

  En domare i Nya Zeeland har dömt till förmån för hälsomyndigheterna, som begärde tillfällig vårdnad om en sex månader gammal pojke. Det skedde efter att hans föräldrar vägrade att ge sitt samtycke till en transfusion av blod från vaccinerade donatorer i en livräddande operation, skriver The Guardian.

  Barnet kommer inte att överleva utan brådskande operation för ett medfött hjärtfel. Hans föräldrar sa att de inte var villiga att fortsätta om de inte fick en garanti att han bara skulle få blod från ovaccinerade donatorer. Hälsomyndigheterna hävdade att möjligheten att tillåta föräldrarna att vägra vaccinerat blod skulle skapa ett farligt prejudikat.

  Högsta domstolens beslut placerar pojken under tillfälligt förmyndarskap av sin pediatriska hjärtkirurg och kardiolog, för att kunna genomföra operationen. Förmyndarskapet gäller till att operationen genomförts och pojken återhämtat sig, troligen senast i januari 2023. Föräldrarna kommer att behålla vårdnaden i alla andra frågor.

  Trenden att de som tar emot blod kräver blod från ovaccinerade har noterats i andra länder, liksom de som frågar om riktad donation.

   

   

  Fler notiser