Argentinas mest kända politiker, den tidigare presidenten Cristina Kirchner, döms till sex år fängelse för korruption

  7 december 2022, kl 14.30

  I går dömde en argentinsk domstol den tidigare presidenten Cristina Kirchner till sex års fängelse för korruption; landets mest kända politiker får inte söka offentliga uppdrag. Hon förklarades skyldig till korruption i samband med byggentreprenader under tiden som president 2007–2015.

  Åklagaren fördömde vad han kallade ”ett system av institutionell korruption” och ”förmodligen den största korruptionsoperationen” i landet, med ”systematiska oegentligheter i 51 anbudsförfaranden” under tolv år. Åtta av Kirchners medanklagade befanns skyldiga.

  Det är osannolikt att Kirchner hamnar i fängelse i närtid, då hon har kongressimmunitet. Däremot innebär domen att hennes framtid är oklar. ”Domen kommer att få en stark politisk inverkan”, säger den politiske analytikern Rosendo Fraga, enligt AFP.

  Kirchner sa att anklagelserna var lögner från hennes politiska fiender. Hon skrev på sociala medier att ”ingen av lögnerna bevisades” och att hon dömts av en ”laglig maffia”. Hon och hennes man, som en tid också var president, sågs av arbetarklassen som landets räddare, efter Argentinas ekonomiska härdsmälta 2001.

   

   

  Fler notiser