Theodor Engström döms till rättspsykiatrisk vård för mordet på Ing-Marie Wieselgren i Almedalen

  6 december 2022, kl 11.15

  I dag kom domen: Engström döms för mord på Ing-Marie Wieselgren och förberedelse till terroristbrott och mord på Annie Lööf. Han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskriftsprövning.

  En vecka innan Almedalsveckan reste den 33-årige Theodor Engström till Gotland för att förbereda sina planer på ett terrordåd. Hans motiv för att mörda Ing-Marie Wieselgren grundar sig i att hon var en profil inom den svenska psykiatrivården. Engström har haft lång kontakt med psykiatrin, och har beskrivit hur han känner sig sviken.

  Han hade tre huvudsakliga måltavlor: Ing-Marie Wieselgren, Centerpartiets partiledare Annie Lööf och SVT:s vd Hanna Stjärne. Åklagaren har gjort bedömningen att planerna mot centerledaren var mer konkreta än de mot Stjärne, och därför var Lööf målsägande i fallet.

  Utöver sagopojke kallar sig Engström i sina anteckningar bland annat för “Sveriges Breivik” och “den sjukaste pojken i landet”

  Enligt Engströms uppfattning om sig själv är han ”akut psykiskt sjuk”. Under utredningen och rättegången har han uttryckt tvivel om han alls är en vuxen individ, och benämnde sig själv som en ”spökpojke” eller ”sagopojke”.

   

   

  Fler notiser