Du stör, du betalar, säger Uppsalahem till de hyresgäster som får besök av störningsjouren – Hyresgästföreningen kritisk

  5 december 2022, kl 15.45

  Enligt Uppsalahem är hög musik och fester vanliga anledningar till att trötta grannar ringer störningsjouren. En enda utryckning kostar 1 000 kronor, en kostnad som tidigare delades bland alla boende i området. Men nu får den som stör betala fakturan.

  ”För oss är det här ett rättviseperspektiv”, säger Uppsalahems fastighetschef Therese Berg till SVT Nyheter. ”Vi tycker att det är rätt att man får betala för den kostnad som uppstår vid en störning. Ibland har vi hyresgäster som återkommande stör, flera gånger.”

  Risken finns att den som inte klarar av att uppföra sig som folk blir av med hyreskontraktet, men den processen kan ta upp till ett år. ”Vi känner att det här blir ett skarpare verktyg. Det kostar att störa sina grannar”, avslutar Berg. Om man inte betalar fakturan, så kommer en påminnelse innan den till slut går till inkasso.

  ”Vi tycker att störningsjoursavgifter och sådant ska ingå i normal förvaltning”, säger Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen. ”Då är det en kostnad som ska bäras av alla hyresgäster.” De menar att eventuella avgifter ska vara tydliga i kontraktet.

   

   

  Fler notiser