Nu avslöjar Pentagon det första strategiska bombplanet på över 30 år – B-21 Raider matchar Kinas militära uppbyggnad

  4 december 2022, kl 11.30

  Nästan varje aspekt av B-21 Raider är hemligstämplad, men i en hårt kontrollerad avtäckning i Kalifornien visades det nya strategiska planet som hastigast för allmänheten. ”Det här är inte bara ett annat flygplan”, sa Lloyd Austin, USA:s försvarsminister. ”50 år av framsteg inom smygteknik används i detta flygplan. Även de mest sofistikerade luftförsvarssystemen får kämpa för att upptäcka en B-21 på himlen”, rapporterar The Guardian.

  Ett enda plan sägs kosta sju miljarder kronor, och Pentagon vill ha 100 stycken. B-21 är den första delen av förvarets uppgradering, som också kommer att inkludera atomubåtar och landbaserade missiler. Kostnaden för att utveckla, köpa in och driva flygplanen under en 30-årsperiod beräknas till 2 000 miljarder kronor.

  B-21 Raider förväntas tas i tjänst 2026 eller 2027. Som komplement planerar flygvapnet att skaffa nya långdistansjaktplan som kan eskortera B-21 djupt in i fiendens luftrum.

  Skiftet bort från traditionella flygplan och kryssningsmissiler ska främst möta Kinas militära modernisering, men också för precisionsinsatser mot terrorism.

   

   

  Fler notiser