10 000 soldater i El Salvador omringar stad kontrollerad av gäng – alla vägar är blockerade, och hus för hus genomsöks

  4 december 2022, kl 16.00

  ”Från och med detta ögonblick är Soyapango totalt omringat”, twittrade El Salvadors president Nayib Bukele i går. ”Polisen och armén har i uppdrag att tillfångata alla gängmedlemmar, en efter en.” Vanliga människor inte har något att frukta.

  Soyapango är en av El Salvadors största städer, och är hem för mer än 290 000 invånare. Staden, en dryg mil utanför San Salvador, har länge varit känd som ett nav för gängaktiviteter. Efter en våldsvåg fanns det bara en sak att göra; att låta militären blockera staden. Ingen får lämna staden utan att kunna identifiera sig, och samtliga hus ska sökas igenom, rapporterar BBC News.

  Sedan Bukele utlyste ett undantagstillstånd i mars har mer än 58 000 personer fängslats i landet med 6,5 miljoner invånare. Rättighetsgrupper kritiserar polisen för insatser utan arresteringsorder, vilket lett till godtyckliga frihetsberövanden. Presidenten säger att undantagstillståndet är befogat, efter en våg av gängmord som kulminerade med 62 döda på en enda dag, den 26 mars.

   

   

  Fler notiser