Grå jul och grått nytt år! Det vore det bästa när Ringhals 4-stoppet förlängs, och reaktor 3 vid Oskarshamn repareras

  3 december 2022, kl 12.45

  Kyla höjer elpriset; än värre blir det när stoppet på Ringhals 4 förlängs. Reparationerna av skadan i anläggningens tryckhållare går förvisso bra, men vissa moment tar längre tid än väntat. Som det ser ut just nu kan kärnkraftverket börja producera elektricitet först den 24 februari.

  “Förlängningen kan betyda att vi får ett fortsatt ansträngt läge”, säger Aida Makvandi på Energimarknadsinspektionen. “[Ringhals 4] är placerad i södra Sverige, och det är där vi har mest efterfrågan av el. Så i och med att den försvinner belastas ledningarna från norr till söder ytterligare, vilket betyder att det kan bli svårt att täcka behovet för just södra Sverige”, skriver SVT Nyheter.

  Enligt Makvandi vore en mild vinter det bästa, med mycket blåst och regn. Det kanske inte blir särskilt mysigt, men det skulle leda till lägre elpriser. “Vind och vatten är två betydande delar av energiproduktionen”, avslutar Makvandi.

  Reaktor 3 vid Oskarshamns kärnkraftverk repareras just nu, vilket lägger sten på börda. Beräknas tas i drift den 18 december. Samtidigt bidrar en minskad konsumtion till att elpriserna trycks ner.

   

   

  Fler notiser