”Mikras i 45 sekunder” – färdigstekta ägg i Spanien upprör nationen som förskräcks över modern lättja och miljöskador

  3 december 2022, kl 14.15

  Stormarknadskedjan Mercadona, med 1 636 butiker i Spanien, säljer numera inplastade förstekta ägg, klara att slängas in i mikron i 45 sekunder, skriver den spanska sajten The Local. Två ägg kostar 18 kronor, vilket motsvarar priset för ett dussin ägg i kartong. Nu upprörs både miljöaktivister och matälskare.

  Det är inte så mycket priset som upprör, snarare det faktum att något så enkelt och snabbt som att steka upp ett par ägg anses vara för mödosamt och tidsödande. ”Vi är på väg till helvetet”, tweetade Elena Casado Pineda; en tweet som blivit viral. Andra lyfter fram den franskägda butikskedjan Carrefour, som säljer färdigskalade mandariner.

  Just ägg är en basföda i Spanien, och nödvändiga för klassiska rätter som tortilla de patatas (potatisomelett) och revueltos (äggröra med det som finns hemma). Mercadona säger att de färdigstekta äggen bara säljs i några av dess stormarknader under en provperiod.

  Vid årsskiftet får Spanien för övrigt en ny lag som förbjuder att färsk frukt och grönsaker förpackas om de väger under 1,5 kg. Men den omfattar inte färdiglagad mat, som de kontroversiella äggen.

   

   

  Fler notiser