Slagsmål i Senegals parlament när manlig oppositionsledare slår en kvinnlig kollega i huvudet efter kritik om återval

  2 december 2022, kl 15.15

  I går utbröt ett tv-sänt rallarslagsmål i Senegals parlament; ett resultat av allt bittrare relationer mellan styrande och oppositionspolitiker. Under en budgetpresentation gick oppositionsledamoten Massata Samb fram till Amy Gniby, från den regerande koalitionen, och gav henne en käftsmäll.

  Tumult uppstod när Gniby kastade en stol på Samb, innan en annan parlamentsledamot brottade henne på golvet. Sessionen i parlamentet avbröts när fler folkvalda började puckla på varandra, samtidigt som talmannen ställer sig upp och uppgivet ser på med händerna i byxfickorna.

  Spänningarna mellan styrande och oppositionspolitiker har ökat sedan ett parlamentsval i juli, där det styrande partiet förlorade sin tidigare majoritet. Anledningen beror till viss del på att Senegals president Macky Sall, tillika ordförande för Afrikanska unionen, gjorde klart att han skulle ställa upp i valet som president även 2024.

  Oppositionen säger att en tredje mandatperiod strider mot vad lagen tillåter, och att presidenten tidigare har sagt att han skulle nöja sig med två mandatperioder. Salls supportrar håller inte med.

   

   

  Fler notiser