Sex utanför äktenskapet i Indonesien straffas med fängelse i upp till ett år, abort kriminaliseras; ny strafflag på gång

  2 december 2022, kl 13.15

  Sex utanför äktenskapet är snart ett brott, i alla fall om den nya lagen i Indonesien går igenom som förväntat. Det har tagit årtionden att nå ända fram, men den 15 december väntas den nya lagen antas. ”Vi är stolta över att ha en strafflag som är i linje med indonesiska värderingar”, sa Indonesiens biträdande justitieminister, Edward Omar Sharif Hiariej, till Reuters.

  Egentligen skulle lagen ha införts redan 2019, men man drog tillbaka förslaget efter rikstäckande protester där tiotusentals människor demonstrerade. Det man särskilt motsatte sig var de lagar som reglerade moral och yttrandefrihet; nu har makthavarna gjort några minimala förändringar.

  Sex utanför äktenskapet förbjuds, och man får heller inte vara sambos innan man gifter sig. Förolämpningar mot presidenten och statliga institutioner förbjuds, och man får inte kritisera Indonesiens statsideologi. Abort kriminaliseras, med undantag för våldtäktsoffer, och den som utövar ”svart magi” får fängelse.

  Indonesien är med sina över 252 miljoner invånare världens fjärde folkrikaste land, och har den största muslimska befolkningen.

   

   

  Fler notiser