Japansk kannibal, som dödade och åt upp holländsk student men aldrig fängslades, dör 73 år gammal – ”karaktärsavvikelse”

  2 december 2022, kl 14.00

  1981 studerade den då 32-årige japanen Issei Sagawa fransk litteratur i Paris när han bjöd hem den holländska studenten Renée Hartevelt. Han hade sedan han var barn fantiserat om att äta vackra kvinnor, och när hon kom hem till honom sköt han henne, våldförde sig på kroppen under flera dagar och åt upp delar av kvarlevorna, skriver AFP.

  Han erkände sitt brott, men var så pass mentalt störd att påföljden blev psykiatrisk vård, innan han deporterades till Japan 1984. Hartevelts familj drev på att Sagawa skulle åtalas i Japan, men landets myndigheter kom fram till att det enbart handlade om en ”karaktärsavvikelse”. Då Frankrike inte lämnade ut några ärendehandlingar gick han fri.

  Sagawa gjorde ingen hemlighet av sitt brott och utnyttjade sin ryktbarhet, bland annat med en romanliknande memoarbok där han mindes mordet med inlevelse. Trots de avskyvärda detaljerna om mordet, och hans brist på ånger, gav han regelbundet intervjuer. Den svenske professorn Micael Dahlen skriver om kannibalen i sin bok Monster (2011).

  Efter några år med hälsoproblem dog Sagawa, 73 år, förra månaden av en lunginflammation.

   

   

  Fler notiser