San Francisco tillåter mördarrobotar – under extrema omständigheter får polisen sätta in robotar som har sprängämnen

  1 december 2022, kl 13.30

  Polisen i San Francisco bekräftar för BBC News att de för närvarande inte använder robotar som kan döda, men säger också att det kan finnas framtida scenarier där en robot kan använda dödliga medel. ”Robotar kan potentiellt utrustas med sprängladdningar för att attackera förskansade våldsamma, beväpnade människor eller farliga föremål.”

  Polisens talesperson sa också att robotarna skulle kunna användas för att ”oskadliggöra eller desorientera våldsamma, beväpnade eller farliga misstänkta som utgör en dödlig risk.” Insatser med robotarna är bara aktuella i extrema situationer, och bara av ett begränsat antal poliser.

  Men kritik kommer bland annat från kampanjgruppen Stop Killer Robots. ”Robotarna kan göra människor mer och mer avlägsna från våldsanvändning, och konsekvenserna av att använda våld”, säger Catherine Connolly. Hon säger också att åtgärden kan göra det ”lättare att fatta beslut om att använda dödligt våld.”

  Men denna typ av robotar är inget nytt i USA. 2016 använde polisen i Dallas en robot beväpnad med sprängdeg för att döda en prickskytt, som dödat två poliser och skadat flera.

   

   

  Fler notiser