IS-terroristernas högste ledare dör ”i strid med Guds fiender” – rebeller från Fria syriska armén utför operationen

  1 december 2022, kl 15.45

  I går sa IS-terroristerna att dess ledare Abu Hasan al-Hashimi al-Qurashi dödats ”i strid med Guds fiender”, utan att utveckla omständigheterna för hans död. Han utsågs till ledare för åtta månader sedan, efter att amerikanska styrkor dödade ledaren innan honom.

  I mitten av oktober sa de styrande i Damaskus att de inlett en gemensam operation mot IS, med hjälp av tidigare rebeller i den södra provinsen. ”Vi är glada att IS-ledaren avlägsnades så snabbt”, sa Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre under en presskonferens. ”USA är fortfarande engagerade i att motverka det globala hotet från IS, och är redo att arbeta med internationella partners.”

  Den senaste räden utfördes av rebeller från gerillaorganisation Fria syriska armén i Dar’a-provinsen i södra Syrien, säger den amerikanska militärens centralkommando till AFP. Provinsen kontrolleras mestadels av syriska regeringsstyrkor och rebeller som har nått överenskommelser med regimen.

  Pentagon varnade i tisdags för att en förmodad turkisk markoperation mot kurdiska mål i Syrien skulle ”allvarligt äventyra” de framgångar som gjorts i kriget mot IS.

   

   

  Fler notiser