Dödsdömd amerikansk mördare överlever sin avrättning – ska nu avrättas med ny metod och tvingas inandas ren kvävgas

  1 december 2022, kl 17.15

  Den amerikanske mördaren Alan Miller, fälld för tre brutala mord 1999, kommer att avrättas med en ny metod som involverar kväve. Överlevde ett första försök i september med en dödlig injektion, när personalen under en timmes tid inte kunde hitta en ven att injicera giftet i, skriver CBS News. Vikten på 160 kilo kan ha bidragit.

  I ett klagomål utfärdat av den dödsdömdes juridiska team hävdade advokaterna att mördaren upplevt ”mental och fysisk ångest” när nålarna trycktes in i hans kropp. Millers advokater har nu kommit överens med delstaten Alabama om att den dömde mördaren inte ska ljuta döden med ett nytt försök med en dödlig injektion. Istället blir det ”kväveframkallad hypoxi”, där Miller andas in ren kvävgas.

  Metoden med kväve har inte använts i Alabama förut, men tjänstemän sa att alla framtida avrättningar ska ske genom kvävehypoxi, som gradvis sänker syrenivån i blodet. Fans av den nya metoden säger att den är mer human, och att den har varit tillåten sedan 2018.

  Miller blir först i Alabama med att avrättas med kväve, så snart fängelsepersonalen fått koll på hur man ska göra.

   

   

  Fler notiser