Att tala är guld, i alla fall om man är en egyptisk mumie som vill samtala med den forntida egyptiska guden för de döda

  1 december 2022, kl 14.15

  Arkeologer i Egypten upptäcker antika gravar med mumier som har gyllene tungor i munnen. De hittade också skarabéer och lotusblommor av guld, samt flera begravningsprydnader och keramik som troligen användes i mumifieringsprocessen. I gravarna utanför Kairo återfanns bland annat en man, kvinna och ett barn som försetts med tungor av guld, rapporterar Independent.

  Experter tror att mumiernas riktiga tungor togs bort under balsameringsprocessen och ersattes med en gjord av guld, så att den avlidne kunde tala med den forntida egyptiska guden Osiris, domaren för de döda och underjorden.

  Vad de döda skulle vilja prata om när de fick tillfälle att träffa Osiris är ännu oklart, antagligen vilka fromma liv de levt. De kan också ha haft kvartssamtal med Anubis som vägde deras hjärtan mot sanningens fjäder, eller när Thot skrev ner resultaten som angav om den döde fick inträda i dödsriket eller inte.

  Utgrävningarna avslöjade även att begravningsplatsen användes under flera tidsepoker, vilket speglade de olika sätten de döda jordfästes på. Området upptäcktes 1989, och arbetet fortsätter än i dag.

   

   

  Fler notiser