Efter årtionden av motgångar kommer nu ett medicinskt genombrott mot Alzheimers sjukdom – förändrar sjukdomsförloppet

  30 november 2022, kl 15.00

  En storskalig studie med 1 795 frivilliga, med alzheimer i ett tidigt skede, fick testa en ny medicin som kan komma att behandla demens, inte bara skjuta upp sjukdomen. Läkemedlet lecanemab attackerar de proteiner som byggs upp i hjärnan, skriver forskarna i en studie som publicerats i New England Journal of Medicine.

  En av världens ledande forskare bakom hela idén, professor John Hardy, sa att genombrottet var historiskt; ”Vi ser början av terapier mot alzheimer.” Professor Tara Spires-Jones, från universitetet i Edinburgh, sa att resultaten var ”en stor händelse eftersom vi haft 100 procent misslyckanden under en lång tid.”

  Uppgifterna utvärderas redan av tillsynsmyndigheter i USA, och två läkemedelsföretag planerar att påbörja processen med godkännande i andra länder under 2023. Det är en medicin för kommande generationer, inte de som redan drabbats.

  Men det finns fortfarande utmaningar att lösa; 17 procent av deltagarna i studien visade risk för hjärnblödningar. Enligt den vetenskapliga tidskriften Science omkom två personer på grund av medicinen – läkemedlet försvagade blodkärlen.

   

   

  Fler notiser