Det blåser rätt dåligt just nu – elpriset i norra Sverige drar iväg uppåt; flera gånger högre än under en vanlig vinter

  30 november 2022, kl 15.45

  Att elpriset åker superstorslalom är ingen nytt, men elräkningarna i norra Sverige har varit hyfsat stabila. Till nu. En normal vinter kostar en kWh 80 öre, nu ligger det på 3:70 kronor – en höjning med 460 procent. Anledningen är att det blåser för litet.

  ”Den ryska invasionen i Ukraina och de höga naturgaspriserna har gett höga elpriser på kontinenten”, säger Magnus Thorstensson på Energiföretagen till SVT Nyheter. ”Men det förstärks just nu av att det blåser väldigt litet, vilket innebär att man måste använda dyrare elproduktion vilket höjer elpriserna.”

  Sverige har i normala fall vatten- och kärnkraft som balanserar tillgång och efterfrågan, men så är inte fallet just nu. Bland annat är kärnkraftverket i Oskarshamn stängt under en period, vilket bidrar till att ett redan ansträngt kraftläge försämras ytterligare.

  En annan utmaning är att överföringskapaciteten i elnätet begränsats de senaste åren; elektriciteten kan inte matas ut på stamnätet på samma sätt som förut. En ökande förbrukning medför risk för kollaps i systemet, enligt Svenska kraftnät. Många föråldrade ledningar behöver förnyas.

   

   

  Fler notiser