Bolag skickar ospecificerad klumpfaktura till Örebro kommun för digital satsning, köper klocka och datorspel åt släkting

  30 november 2022, kl 16.15

  Mötesplatsen Trainstation Vivalla i Örebro är enligt den egna beskrivningen en fysisk plats för digitalt skapande och lärande. Det är Örebro kommun som betalar för satsningen med det senaste inom teknik och programvara, men bolaget som levererar tjänsten, Brightn AB, uppmärksammas nu av andra anledningar.

  När SVT Nyheter begär ut fakturor som ställts till Örebro kommun hittar man ospecificerade räkningar med klumpsummor, och det saknas kvitton i kommunens ekonomisystem som visar vad företaget egentligen köpt. ”Det är inte bra, naturligtvis, för det är inte så det ska vara”, säger Johanna Larsson, kommunens ekonomidirektör.

  Trainstations grundare, Johan Cedermark, tror inte att han gjort privata inköp som kommunen betalat för när SVT Nyheter frågar honom. Men det finns bevis för att Cedermark köpt spel till en släkting för Örebro kommuns pengar, samt en Apple-klocka för 4 800 kronor. ”Det är en miss.”

  Företaget ska för övrigt utöka verksamheten till Haninge, med Trainstation i Jordbro, och söker nu efter personal för att väcka ett inre driv runt besökarnas egna informella lärande.

   

   

  Fler notiser