Världens största aktiva vulkan får ett utbrott på Hawaii för första gången på nästan 40 år – Mauna Loa täcker halv ö

  29 november 2022, kl 16.45

  Sedan 1843 har vulkanen Mauna Loa, som täcker halva huvudön, haft utbrott 32 gånger och nu är det dags för nummer 33, rapporterar CNN. Det senaste utbrottet skedde 1984, vilket gjorde den lugna perioden till vulkanens längsta i historien.

  Även om lava rinner nedför ena sidan av vulkanen, så hotar utbrottet i nationalparken inte några samhällen, enligt USA:s motsvarighet till Lantmäteriet. Däremot kan gaser, aska och ”Pélés hår” föras vidare med vinden (Pélé är vulkanernas gudinna; håret är extremt tunna strån av lavaglas).

  Just askan kan skada fordon och byggnader, förorena vattenförsörjning, störa avlopps- och elsystem och skada eller döda växtlighet och djur. Myndigheterna på ön uppmanar de som har problem med luftvägarna att stanna inomhus, eller använda andningsskydd.

  Mauna Loa-vulkanen har svagt lutande sidor, och här odlas en av de dyraste kaffesorterna i världen, Kona-kaffet – ett kilo landar på runt 2 000 kronor. Volymen är starkt begränsad, och endast utvalda bönor plockas. Vulkanutbrottet drabbar inte kaffeodlingarna; välbemedlade kaffekonnässörer kan lugnt fortsätta finfika.

   

   

  Fler notiser