En extra flitig labrador med välkalibrerad nos för narkotika får pris som Årets narkotikasökhund – 111 beslag belönas

  29 november 2022, kl 15.15

  Det är sällan bra för vissa grupper i samhället när knarkhundar viftar på svansen, och det har den snart sexårige svarta labradoren gjort med den äran. Tullen i Haparanda, som bevakar gränsen mellan Sverige och Finland, har med Lokis hjälp gjort 111 beslag, och han får pris som Årets narkotikasökhund.

  ”Loki är väldigt energisk. Det spelar ingen roll om det är tidigt på morgonen eller mitt i natten. Han ställer alltid upp, och vill alltid jobba” berättar Erik Furmark, husse och hundförare, för Göteborgs-Posten. ”Att han fungerar så bra som narkotikasökhund beror på hans stora jakt- och byteslust.”

  Inget undgår Lokis känsliga nos när de tillsammans granskar fordon och resenärer, eller hjälper till vid husrannsakan. Amfetamin som frysts ner, vapen gömda i dammsugare, narkotika som förslutits i kapslar – allt upptäcks.

  Enligt säkra källor är Loki nöjd med priset; ett rejält ben, en ny bädd och extra bra krubb sex månader framåt. Husse får nöja sig med ett resestipendium på 20 000 kronor. Utmärkelsen Årets narkotikasökhund har delats ut sedan 1993 för att uppmärksamma Tullverkets narkotikahundar.

   

   

  Fler notiser