Strängare straff om någon eldar upp Gävlebocken i år – bockens nya placering gör att det klassificeras som mordbrand

  27 november 2022, kl 12.15

  I dag är det dags! 16.00 invigs Gävlebocken, men för första gången på 56 år får den en tillfällig ny placering på Stortorget. Den nya platsen är mindre, vilket gör att en eventuell bockbrännare får ett betydligt strängare straff.

  ”Den här avspärrade ytan är betydligt mindre än den har varit uppe vid Slottstorget”, säger Micael Dahlberg, vice chefsåklagare, till SVT Nyheter. Dessutom står träden mycket närmare bocken på den nya platsen, vilken bidrar till att en brand skulle klassificeras som mordbrand. ”Då är minimistraffet fängelse i två år.”

  Tidigare bockbrännare har dömts till kortare fängelsestraff och skadestånd för grov skadegörelse. 2001 års bock brändes ned av en glad amerikan som var på besök; han dömdes till en månads fängelse och skulle betala 100 000 kronor i skadestånd. Han lämnade dock landet utan att betala.

  Vadslagning om och på vilket datum bocken kommer att brännas ner förekommer här och var sedan 80-talet. 2014 var oddset enligt vadslagningssajten Betway 1,3 gånger pengarna på att bocken skulle brännas, och tre gånger pengarna på att den skulle klara sig över julen.

   

   

  Fler notiser