Dödlig brand i Kina utlöser fler protester mot landets restriktiva covid-19-åtgärder – brandkåren kunde inte komma fram

  27 november 2022, kl 13.45

  De senaste protesterna kommer efter att en brand i staden Ürümqi i fredags drabbade de boende i ett höghus, som varit avspärrat i mer än tre månader. Räddningsstyrkan kunde inte ta sig fram på grund av alla avstängningar, och de boende i huset var inlåsta. Branden släcktes efter tre timmar; tio personer omkom.

  I går öppnade myndigheterna upp några stadsdelar i Ürümqi, efter att invånarna hållit omfattande demonstrationer under natten. Många hävdade att pandemibarrikader förvärrade branden, men tjänstemän förnekade anklagelserna. De sa vidare att invånarna i det branddrabbade huset varit fria att lämna byggnaden, och flyttade över ansvaret till de boende i huset.

  Branden utlöste protester i flera andra städer i går, och polisen i Shanghai använde pepparspray för att stoppa 300 demonstranter, rapporterar New York Post. En deltagare berättade att de skrek ”Xi Jinping, avgå. Kommunistpartiet, avgå” samt ”Vi vill inte ha tester, vill ha frihet”.

  Kina är det enda stora landet i världen som fortfarande bekämpar pandemin genom masstester och nedstängningar. Befolkningens frustration växer.

   

   

  Fler notiser