Allt fler brittiska kattägare som inte äter kött sätter sina älsklingar på vegansk diet – veterinärer varnar för det

  27 november 2022, kl 16.45

  Allt fler väljer bort mat med kött, och de senaste åren har brittiska veganska kattkramare börjat servera köttfri mat till sina små raringar. De hävdar att specialfoder för husdjur ger de viktiga näringsämnen, som finns i kött, som katterna behöver.

  Joanna Farr har tre katter – Rocky och Roman har varit veganer i 18 månader, medan hennes yngsta katt, Quinny, varit vegan i mer än tre år. ”Ju fler människor som ser katter leva lyckliga och hälsosamma liv på en komplett växtbaserad kost, desto mindre kontroversiellt kommer detta att bli”, sa hon sa till The Mail on Sunday.

  Men forskare varnar för att tamkatter, liksom deras vilda förfäder, är obligata köttätare – de har ett matsmältningssystem som inte kan anpassa sig till vegetarisk kost, och behöver kött för att hålla sig friska.

  En nyligen genomförd studie av 1 000 brittiska kattägare fann att 41 procent inte tycker att deras katter borde äta kött vid varje måltid. Veterinären och författaren Pete Wedderburn säger att det inte räcker med vegetarisk mat. ”Om du vill ha ett veganskt husdjur, så skulle jag rekommendera kaniner eller marsvin.”

   

   

  Fler notiser