All försäljning av kinesiska Huaweis produkter förbjuds i USA – ses som ”oacceptabel risk” för den nationella säkerheten

  26 november 2022, kl 17.15

  Biden-administrationen förbjuder nu godkännanden av ny utrustning för telekommunikation från Kinas elektronikföretag Huawei och ZTE, då de utgör ”en oacceptabel risk” för USA:s nationella säkerhet. Också import och försäljning av kinesisk utrustning från Dahua och Hikvision (videoövervakning) samt Hytera (telekom) förbjuds med omedelbar verkan.

  USA:s agerande mot de kinesiska teknikjättarna sker på grund av rädslan för att Kina skulle kunna använda utrustningen för att spionera på amerikaner, rapporterar The Guardian. ”De nya reglerna är en viktig del av våra pågående åtgärder för att skydda det amerikanska folket från nationella säkerhetshot som involverar telekommunikation”, sa Jessica Rosenworcel, ordförande för FCC, den federala myndighet som ansvarar för etermedier.

  Rosenworcel sa vidare till Financial Times att för privatpersoner handlar det om telefoner, kameror och wifi-routrar som används i hemmen.

  Huawei avböjde att kommentera, liksom ZTE, Dahua, Hytera och den kinesiska ambassaden i Washington. Hikvision sa i ett uttalande att deras produkter inte hotade USA:s säkerhet.

   

   

  Fler notiser