Trafikverkets nya it-system invigs i december; tågbranschen larmar om stora risker för störningar lagom till jultrafiken

  25 november 2022, kl 20.15

  Den 11 december ska Trafikverkets nya it-system tas i bruk, skriver SVT Nyheter. Under flera år har de arbetat med ”marknadsanpassad planering av kapacitet”, något som kallats ett ”paradigmskifte inom svensk järnväg”. Tanken är att skapa en bättre planering av vilka tåg som går var och när, vilket det finns ett visst behov av.

  Under året har SJ flera gånger kontaktat Trafikverket, och påtalat det de ser som allvarliga brister i de nya systemen. Enligt Tobbe Lundell, presschef på SJ, kan de leda till allvarliga störningar i tågtrafiken. ”Men problemet är att vi fortfarande inte har fått tillräckligt med fakta om vad det innebär, och hur det kommer påverka oss.”

  Branschorganisationen Tågföretagen har uttryckt oro över det nya systemet, och säger i ett brev till Infrastrukturdepartementet att det ”i högsta grad är troligt att vi kommer få stora störningar i svensk tågtrafik”. Lina Lagerroth, näringspolitisk expert på Tågföretagen, säger att ”Vi har än i dag inte fått alla färdplaner för julen.”

  ”Vi känner oss trygga i att det här ska rulla”, meddelar Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

   

   

  Fler notiser