Ryssland utökar nu förbudet mot ”gaypropaganda” – homosexualitet i böcker, filmer och online blir olagligt; höga straff

  25 november 2022, kl 10.15

  Lagen har fått smeknamnet ”Svar till Blinken”-lagen, efter att USA:s utrikesminister Antony Blinken kritiserat den som ett ”slag mot yttrandefriheten”. Det godkändes med 397 röster mot 0 i duman, Rysslands underhus, utan några nedlagda röster. Lagförslaget måste fortfarande gå igenom i överhuset och undertecknas av president Vladimir Putin, men detta ses till stor del som ett administrativt steg.

  Den förra versionen av lagen antogs 2013, och förbjöd ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer” bland barn. Nu förbjuds reklam, böcker och filmer med positivt framställande av hbtq-personer, vilket ger upphov till oro från förlag som varnat för att det kan påverka klassiker i rysk litteratur, skriver BBC News.

  Alla diskussioner online om hbtq-ämnen blockeras, och försäljning av varor med hbtq-budskap eller symboler förbjuds. Den som bryter mot lagen kan få böter på upp till 60 000 kronor; företag kan behöva betala upp till drygt 700 000 kronor.

  Vladimir Putin har gjort antigay-retorik till hörnstenen i sin politiska agenda, och har anklagat västvärlden för att ”gå mot öppen satanism”.

   

   

  Fler notiser