Musk erbjuder generell amnesti till avstängda Twitter-användare – rädsla för att hatkonton återvänder till plattformen

  25 november 2022, kl 09.30

  I en omröstning frågade Musk om en allmän amnesti skulle erbjudas Twitter-konton, förutsatt att de inte ”bröt mot lagen eller ägnat sig åt grov spam”. Av 3,1 miljoner röster var 72 procent för en amnesti. Därefter twittrade Musk ”Folket har talat. Amnestin börjar nästa vecka”. Han lade till ”Vox Populi, Vox Dei” – latin för ”folkets röst, Guds röst”.

  En kampanjgrupp mot digitalt hat, Center for Countering Digital Hate, sa att superspridare av hatiskt innehåll skulle dra nytta av amnestin. De uppmanade annonsörer, av vilka många redan pausat sin närvaro på plattformen, att sluta finansiera Twitter, rapporterar The Guardian.

  Angelo Carusone, vd för kampanjgruppen Media Matters, som övervakar ”konservativ desinformation”, sa att om man öppnar upp avstängningarna, så skulle Twitter ånyo bli en ”motor för radikalisering”.

  Musk har tidigare sagt att inga konton skulle återaktiveras förrän ett nyligen tillkännagivet råd för innehållsmoderering träffats. Han sa senare att människorättsgrupper ”bröt överenskommelsen” genom att uppmana annonsörer att sluta betala för reklam på plattformen.

   

   

  Fler notiser