Mobb på 49 personer döms till döden för brutalt mord i Algeriet i samband med omfattande skogsbränder – dödade oskyldig

  25 november 2022, kl 13.15

  Mordet 2021 skakade Algeriet när chockerande bilder delades på sociala medier. Det hände i samband med skogsbränder i den bergiga berberregionen – 90 människor omkom när de försökte tämja lågorna. Nu döms 49 personer till döden för att ha tagit livet av en man som ville bekämpa elden, rapporterar The Guardian.

  När skogsbränderna rasade i landet i förra året twittrade konstnären Djamel Ben Ismail att han skulle bege sig till den eldhärjade regionen för att ”ge en hjälpande hand till våra vänner”, och bekämpa bränderna. När han kom till en by som drabbats hårt anklagade lokala invånare honom för att vara en mordbrännare, uppenbarligen för att han inte var från området.

  Han sökte skydd i en polisstation, men släpades ut på ett stort torg och attackerades. Bland de som stod inför rätta fanns tre kvinnor och en man som knivskar offrets livlösa kropp innan han brändes.

  Rättegången hade också politiska undertoner; försvarsadvokaten hävdar att de dömda tillhör den pro-demokratiska proteströrelsen som hjälpte till att fälla presidenten Abdelaziz Bouteflika 2019. Algeriska myndigheter anklagade dem för att ha beordrat bränderna.

   

   

  Fler notiser