Vem var det som sköt? Efter drygt 300 år löser finska forskare mysteriet med Karl XII:s död under belägringen i Norge

  24 november 2022, kl 11.45

  Karl XII föredrog att ligga ute i fält istället för att sitta inne på dragiga slott, och efter del kalabalik i Bender (dagens Moldavien) bestämde sig konungen för att anfalla Norge. Det fälttåget slutade med förskräckelse 1718, när han fick en kula i tinningen och omkom omedelbart. Men vem var det som sköt? En norsk soldat, eller någon på svenska sidan som var missnöjd med kungens stridslystnad?

  Nu har forskare vid Uleåborgs universitet sannolikt löst mysteriet. De använde sig av modern rättsmedicinsk forskningsteknik, och sköt muskötkulor med olika hastighet mot skallimitationer. Skadorna som uppstod visade att kungen med största sannolikhet inte dödades av en muskötkula av bly, skriver Yle.

  Man studerade också filthatten som Karl XII bar då han blev skjuten, och kunde utesluta legenden om att kungen lönnmördades med en knapp från sin egen militäruniform, den så kallade kulknappen.

  S k druvhagel var mindre projektiler sammanbundna för att kunna avfyras en hel svärm i ett och samma kanonskott

  Forskningen, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften PNAS Nexus, visar att Karl XII högst troligt dödades av en järnkula med en diameter på över 20 millimeter, avlossad från en norsk fästning 200 meter bort.

   

   

  Fler notiser