Ungerns premiärminister Viktor Orbán upprör grannländerna med sin halsduk, prydd med en karta över den forna stormakten

  23 november 2022, kl 19.15

  Ungerns nationalistiske premiärminister Viktor Orbán var på fotboll i söndags, när han såg Ungern vinna mot Grekland med 2–1. Efter matchen gratulerade han laget, och i en video som premiärministern lade upp på Facebook ses han med den halsduk som retat upp grannländerna, rapporterar BBC News.

  Den rödvitgröna halsduken pryds med en karta av ett utvidgat Ungern, det gamla ungerska kejserliga territoriet som fanns innan Österrike-Ungerns nederlag i första världskriget. Det tidigare territoriet omfattade också delar av det som nu är Kroatien, Serbien och Slovakien.

  Rumänien uttryckte sitt ogillande i ett meddelande till den ungerska ambassadören i Bukarest, och Ukraina krävde en officiell ursäkt. Själv säger Orbán att det ungerska landslaget var ”alla ungrares lag, var de än bor.”

  1,2 miljoner etniska ungrare bor i Rumänien, och 150 000 i västra Ukraina. Det har tidigare funnits spänningar kring Orbáns ansträngningar att främja ungersk identitet i båda länderna. Han anklagas också för att undergräva EU:s kärnvärden, samtidigt som han själv beskyller Bryssel för att överskrida sina befogenheter.

   

   

  Fler notiser