Belgien behöver fler förbränningsanläggningar för att elda upp beslagtaget kokain – rånrisken ökar i takt med beslagen

  22 november 2022, kl 10.30

  Belgien har beslagtagit så mycket kokain som smugglas in genom hamnen i Antwerpen att det behövs fler förbränningsanläggningar för att förstöra beslagen, uppger tjänstemän. Myndigheterna är oroade över att lagren med drogerna kan bli måltavlor för rån, när gängen vill få tillbaka sina lukrativa laster.

  ”Det finns ett problem med industriugnarnas kapacitet”, sa Francis Adyns, talesperson för den belgiska tullen, till AFP. Han bekräftade rapporter i lokalpressen och lovade att ”en strukturell lösning är på väg”.

  Enligt lokala medierapporter har misstänkta gängmedlemmar setts använda drönare för att spana på tulldepåer med beslagtaget kokain värt åtskilliga miljoner kronor. Myndigheterna arbetar snabbt för att förstöra beslagen men, säger Adyns, för att förbränna kokain ”finns det miljönormer som måste uppfyllas”.

  Belgiens senaste problem härrör från de astronomiska mängder kokain från Latinamerika som fångas upp i Antwerpen, Europas största infartshamn för illegal handel. Belgiska myndigheter är på väg att beslagta mer än 100 ton under 2022, ett nytt rekord efter att 89,5 ton beslagtogs förra året.

   

   

  Fler notiser