Nu förbjuds foie gras i kung Charles III:s samtliga residens, bekräftar Buckingham Palace till djurrättsgruppen Peta

  19 november 2022, kl 14.42

  Redan när kung Charles III fortfarande var prins av Wales var han en förespråkare för högre standarder inom jordbruket. I över ett decennium stoppade han användningen av foie gras i sina egna residens. Kungens hushåll skriver nu i ett brev till kampanjgruppen Peta att foie gras inte längre köps eller serveras i några kungliga residens.

  Elisa Allen, vice ordförande för djurskyddsgruppen, välkomnade beslutet och säger att andra borde följa kungens beslut, och ta bort foie gras från menyn denna jul och framåt. ”Videofilmer av fåglar som plågsamt tvångsmatas räcker för att få vem som helst att tappa aptiten”, sa hon och beskrev hur levern på djuren fylls för att producera maten.

  Fåglarna tvångsmatas flera gånger om dagen genom att en pump körs ned i halsen, och trycker ner ett halvt kilo foder på bara några sekunder. Den förstorade levern leder till att fåglarna får svårt att gå och andas. Många dör av sina skador, värmeslag och av att levern slutar fungera.

  De senaste åren har flera motioner om förbud att sälja foie gras i Sverige lämnats till Sveriges riksdag, men samtliga har fått avslag.

   

   

  Fler notiser