Priset på fjärrvärme sticker iväg med upp till 25 procent nästa år; markant ökade bränslekostnader pressar energibolagen

  18 november 2022, kl 20.15

  Över hälften av alla hus och lokaler i Sverige värms upp med fjärrvärme, och snart blir det än dyrare för kunderna, rapporterar DN. Galopperande bränslepriser och hög inflation påverkar prognoserna, och vid årsskiftet höjer flera energibolag avgifterna på fjärrvärme rejält.

  ”Det här är förstås inte ett normalt år”, säger Daniel Lundqvist, ansvarig för fjärrvärmemarknaden på Energiföretagen. ”Det är större spridning än någonsin på prishöjningens nivå.” På vissa håll är höjningarna större än andra. Bland annat har Borlänge Energi aviserat en höjning på 25 procent.

  Många bolag använder biobränslen, och där har kostnaden ökat med upp till 100 procent. Bara några få använder gas, men också det påverkar priset. ”Även om vi inte köper bränsle från Ryssland, så försvinner 30 procent av den globala marknaden för biobränsle när man slutar handla med dem”, säger Carl Lidholm, försäljningschef på Stockholm Exergi.

  Till detta kommer den höga inflationen, som i sig driver upp fjärrvärmeavgiften med sex procent vid årsskiftet. Bolagen tror att priset på fjärrvärme kommer att öka ytterligare, innan det vänder.

   

   

  Fler notiser