Kinesisk spion i USA får 20 års fängelse för ekonomiskt spionage; stal teknologi från amerikanska och franska flygbolag

  18 november 2022, kl 09.05

  Det amerikanska justitiedepartementet säger att spionen Xu Yanjun haft en ledande roll i en femårig kinesisk plan för att stjäla kommersiella hemligheter. De drabbade företagen är GE Aviation, en av världens ledande tillverkare av flygmotorer, samt Frankrikes Safran Group som samarbetade med GE Aviation.

  Xu var en av elva kinesiska medborgare som ställdes inför rätta i Cincinnati 2018, meddelar AFP. ”Xu riktade in sig på amerikanska flygbolag, rekryterade anställda för att resa till Kina och ville ha deras proprietära information, allt på uppdrag av Folkrepubliken Kinas regering”, sade justitiedepartementet i ett uttalande.

  ”Det här fallet sänder ett tydligt budskap: vi kommer att hålla alla som försöker stjäla amerikanska affärshemligheter ansvariga”, sa Ohios federala åklagare, som dömde Xu till fängelse i 20 år.

  Kinas utrikesdepartement kallade tidigare i dag anklagelserna mot Xu för ”rent påhitt”, sa departements talesperson Mao Ning vid en presskonferens. ”Vi ber USA hantera ärendet rättvist, i enlighet med lagen, samt att skydda kinesiska medborgares legitima rättigheter och intressen.”

   

   

  Fler notiser