Hundratals får i Kina har gått runt i en cirkel tolv dagar i sträck – fåren är friska, men orsaken förblir ett mysterium

  18 november 2022, kl 12.30

  Gör de i ordning en landningsplats för ett ufo? Början på en zombieapokalyps? Det är ingen som vet varför de hundratals fåren i Inre Mongoliet går runt, runt, runt i sin inhägnad. De har marscherat medurs i en nästan perfekt cirkel i snart två veckor. Vissa andra får kan ses titta på utanför formationen, medan andra ibland står orörliga i mitten.

  En video av den märkliga scenen twittrades ut i onsdags av Kinas kommunistiska partis officiella partiorgan People’s Daily. De rapporterade att fåren är helt friska, och orsaken till beteendet förblir ett mysterium.

  Fårägaren, identifierad som Miao, hävdade att spektaklet började med några få får, innan hela flocken anslöt sig, rapporterade den brittiska tidningen Metro. Även om det finns 34 fårboxar på gården, så är det bara fåren i en av boxarna, nummer 13, som har agerat så här.

  Vissa har spekulerat i att fårens beteende kan orsakas av en bakteriell sjukdom som kallas listerios, även känd som ”cirkelsjukdomen”. Den orsakas av dåligt foder, men hos får och getter inträffar dock vanligtvis döden inom 24–48 timmar. Det kanske trots allt är zombiefår?

   

   

  Fler notiser