Fossil av 80 miljoner år gammal sköldpadda stor som en bil hittas i Spanien; den största som någonsin upptäckts i Europa

  18 november 2022, kl 11.45

  Lägg namnet Leviathanochelys aenigmatica på minnet, för det dyker kanske upp i något frågespel i framtiden. Det handlar om fossil av en ny art av europeisk jättesköldpadda, som en vandrare i Pyrenéerna snubblade över för några år sedan, skriver brittiska The Natural History Museum. Det lokala museet samlade in benen, som fick ligga till sig några år.

  2021 undersökte forskaren Oscar Castillo‑Visa resterna, och påbörjade utgrävningar på platsen. Detta ledde till upptäckten av fler delar, med tillräckligt distinkta egenskaper för att fyndet skulle kunna beskrivas som en ny art, säger studien som publicerades i tidskriften Scientific Reports.

  ”Vi är optimistiska och tror att det är möjligt att hitta fler jättesköldpaddor i Europa”, säger Àngel Hernández Luján, en av författarna till studien. ”Det är bara en tidsfråga innan nya arter av stora havssköldpaddor från dinosauriernas tid upptäcks.”

  Just den här sköldpaddan var nästan fyra meter lång, vilket avslöjar att jättesköldpaddor var vanligare än man tidigare trott, på båda sidor Atlanten. Den rankas nu som en av historiens största sköldpaddor.

   

   

  Fler notiser